lauantai 15. marraskuuta 2014

Hokkaido & CEA osa 2

Hellurei!

Jatkoa tekstille Hokkaido & CEA.

Tulokset ovat saapuneet!

Chitose Washi Kitami Hokuryuusou "Kuro" N/N
Ezo Tarou Howasou "Ricky" N/N
Vuorenvarman Itsetuntoako Ihailet "Capu" N/CEA
Ursa Hakugetsu "Ursa" N/CEA
Vuorenvarman Ivaaks Ikiliikkujaks "Nuhvi" N/CEA
Nidhøg's Ninigi-No-Mikoto Tadashi "Haru" N/CEA
Vuorenvarman Ihanko Ikioma "Onni" N/CEA
Kibou Hakugetsu "Kiusa" CEA/CEA

Selitykset:

N = Normaali
CEA = Sairas

Näin ollen:

N/N = Normaali
N/CEA = Kantaja
CEA/CEA = Sairas

Kertauksena vielä:
Kirjainsymboleilla (N ja CEA) viitataan vanhemmilta perittyihin geeneihin.
Hyvänä esimerkkinä Kuron ja Kiusan pennut: Capu ja Onni, jotka ovat molemmat genotyypiltään N/CEA, koska ovat perineet Kurolta geenin N ja Kiusalta geenin CEA.
Kuro taas on perinyt molemmilta vanhemmiltaan geenin N, joten se on genotyypiltään N/N.
Kiusa on CEA/CEA, joten se on perinyt molemmilta vanhemmiltaan CEA -geenin. Kiusan emä on tutkittu, ja genotyypiltään N/CEA. Joten Kiusan isän on esimerkiksi pakko olla N/CEA tai CEA/CEA,

~~

Ei riitä sanat kuvailemaan sitä tunnetta kun puhelin kilahti kesken tunnin sähköpostin merkiksi, ja otsikko kertoi kaiken tarvittavan: analyysitulos. Luin suurinpiirtein silmät kiinni postia alaspäin ja pysähdyin tuijottamaan vastaajan kommenttia: CEA (Collie Eye Anomaly) genotyyppi: N/N (molemmilta vanhemmilta normaali alleeli). Ei kanna virheellistä geeniä, ei kuulu riskiryhmään. Tälläinen koira jättää normaalia perimää jälkeläisilleen CEA:lle altistavan -geenin suhteen.

Luin tekstin kerta toisensa jälkeen ja kurtistelin kulmiani "tulkittenko tätä ny varmasti oikein", olin 100% varma, että tulokseksi tulee kantaja tai sairas, aivan niinkuin kaikille muillekkin tähän mennessä. Mutta että normaali, terve? Mitä ihmettä?
Hetkeä myöhemmin tuli Nooralta viesti, että Ursa olisi kantaja ja Kiusa sairas. :( Onni onnettomuudessa kuitenkin, että tällöin Kuro x Kiusa yhdistelmän pennut ovat kaikki "vain" kantajia.

Kirjoittelin vielä muiden hokkaomistajien kanssa, ja heti ensimmäisenä sain kuulla että Ricky oli myöskin todettu terveeksi! Aivan mahtavaa! Kuro ja Ricky ovat ainoat terveiksi todetut hokkaidot maailmassa. Tanskantuonti Haru todettiin kantajaksi, samoin kuin Harun ja Kiusan pentu Nuhvi.

Vielä miljoonannen kerran: kiitos kaikille projektiin osallistuneille, extrakiitos Onnin omistajalle kaikesta avusta! Saimme maailmanlaajuisesti korvaamattoman tärkeää tietoa hokkaidojen terveydentilasta, olemme taas yhden askeleen lähempänä totuutta. Kiitos!

Tarkoitus oli alunperin kirjoittaa tähän samaan pötköön muutkin kuulumiset, mutta mielestäni olisi sittenkin selkeämpi että pidetään CEA ja kuulumiset omina postauksinaan. Lisää tekstiä siis tiedossa piakkoin!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti