torstai 17. heinäkuuta 2014

Erkkari & Asia Far East


Tere!

Aika se vaan taas kiitää hirmuista vauhtia eteenpäin. Mul on aina mielessä kaiken näköstä mitä voisin tännekkin kirjotella, mut sitten unohdan sen, ja saatan muistaa kuukautta myöhemmin et ainii, mun piti kirjottaa siitä ja siitä.. Ei oo vanhaks tulemista. Alimpana asiaa, mitä mun piti jo ajat sitten mainostaa. No, parempi myöhään kuin ei milloinkaan.

Erkkari sujui kuitenkin lämpöisissä merkeissä, ja taas tuli tavattua uusia koiria ihmisineen. Kiitos kaikille jälleen hyvästä seurasta! Kuviakin yritin taas mukamas räpsiä, mutta kuvien ottaminen, kehän seuraaminen ja omaan vuoroon valmistautuminen ei ole se helpoin yhdistelmä.
Multa voi taas kysellä kuvia, ja tästäkin postauksesta koirien omistajat saavat niitä nappailla. Kuvien saannissa tosin voi kestää, koska muokkaaminen vie aikansa..

5.7.2014 SSKY Erikoisnäyttely Nastola, tuomarina Anneli Pukkila
"4 vuotias, erinomainen tyyppi ja mittasuhteet. Kaunispiirteinen, rodunomainen pää. Hieman vaaleat silmät. Kauniit korvat. Erinom. runko, ryhti ja raajaluusto. Tasapainoisesti kulmautunut. Liikkuu ryhdikkäästi hyvällä askeleella, hieman ahtaasti takaa. Ryhdikäs, reipas esiintyjä."
VAL-ERI VAK1 SA PU1 ROP

Ryhtiä ei kyllä yleensä Kurolta kehästä löydy, nyt taisi syynä olla tutun kasvon ilmaantuminen juuri ennen kehän alkua, jonka perään koira sitten hinkuikin koko kehän ajan. ;)

Anneli Pukkila oli tuomarina mukava ja osasi asiansa. Japanilaiset rodut eivät hänelle käsitykseni mukaan olleet kovin tuttuja, mutta kuulemma ainakin akitoiden kehiä on seuraillut näyttelyissä. Hänelle erityisen tärkeitä ovat käsitykseni mukaan kulmaukset sekä liike.
Jakoi melkein jokaista mahdollista väriä, akitoistakin vain muutama sai SA:n ja kishuista ei yksikään.
Kehän jälkeen katsottiin ja kuvattiin vielä akitat läpi, ja odoteltiin Best In Show kehän alkua. BIS-pentu kehässä sijoittui pitkästä aikaa akita! Onnea vielä Reika & Jasmin!
Omaksi yllätyksekseni päästiin BIS kehässä Kuron kanssa 10 parhaan joukkoon! Oli iloinen yllätys pitkästä aikaa. Pudottiin kuitenkin 4 parhaan karsinnassa.

BIS4 -pentu Reika

Hakuro
kishu
Urkki
kai
Sadako
shikoku
Kuma
kai
Rambo
kishu
Tsekki
kishu
Maailman voittaja 2014 koiranäyttelyn rotutilastot on julkaistu! Aivan huikeita koiramääriä! Akitoja 97, hokkaidoja 4, kishuja 6, kainkoiria 8, shiboja 125 ja shikokuja 6! Kunpa voisi olla useammassa paikassa yhtä aikaa kuvaamassa ja katselemassa..
Voin sanoa, että hokkaidojen osalta olen jo palkinnot jakanut, Kurolle ei ole mahiksia suotu. :)
Suurella mielenkiinnolla odotan ulkomailta tulevien japsien näkemistä. (Hokkaidot tosin taitavat olla kaikki Suomesta.)

Uuno & Norsu

Shiba smile
Miksi kissat ovat kuvauksellisempia kuin koirat?

Kuro ei arvosta pieniä riehujia
(meissä on samaa vikaa..)
 Sitten vielä loppuun asiaa, mistä mun on pitänyt jo aikoja sitten puhua:

Asia Far East - Project

Puolassa, Varsovan yliopiston biotieteiden laitoksella on parhaillaan käynnissä tutkimus, joka kerää tiettyjen koirarotujen karvanäytteitä geneettisiä analyysejä varten. Projektin suunnittelu aloitettiin vuoden 
2012 lopussa, ja se tutkii 21 aasialaisen koirarodun geneettistä samankaltaisuutta.
Alustavia tutkimustuloksia ollaan jo saatu, mutta työryhmä ottaa yhä enemmän kuin mielellään vastaan karvanäytteitä, jotta tutkimukset voisivat jatkua.


Tutkimuksessa mukana olevat rodut:
Japanese Chin
Lhasa Apso
Kiinanharjakoira
Japaninpystykorva
Shar Pei
Shiba
Kishu
Mopsi
Tiibetinspanieli
Kiinanpalatsikoira
Chow Chow
Tosa
Hokkaido
Shikoku
Shih Tzu
Tiibetinterrieri
Japaninterrieri
Tiibetinmastiffi
Akita
Kai
Jindo

+ uutena nyt myös amerikanakita
  
Tutkimuksen ensimmäisessä vaiheessa näytteitä saatiin kahdeksastatoista erirotuisesta koirasta, joiden näytteitä oli lähetetty useammasta eri maasta. Tutkimukseen päädyttiin kuitenkin käyttämään vain kymmentä eri rotua, kriteerinä oli saatujen näytteiden määrä. Nämä kymmenen rotua olivat: akita, hokkaido, kainkoira, kishu, shiba, shikoku, tosa, mopsi, japanese chin ja tiibetinspanieli. Koirien alkuperän määrittämiseen käytettiin rutiininomaisia geneettisiä menetelmiä.
Analyysien pohjalta löydettiin neljä rotuspesifiä, eli rodulle ominaista ryhmää: hokkaido, shikoku, japanese chin ja mopsi. Näissä roduissa havaittiin samaperintäistä (homogeenistä) geneettistä koostumusta tutkitun lokuksen (geenin sijaintipaikan) sisällä.
Muut kuusi rotua: akita, kainkoira, kishu, shiba, tosa, ja tiibetinspanieli eivät olleet selvästi erillään muista tutkituista roduista. Niillä havaittiin eriperintäinen (heterogeeninen) geneettinen koostumus tutkitun lokuksen sisällä.Yksinkertaistetusti sanottuna tutkimuksessa tutkittiin millaisia eri alleeleja, eli eri muotoja samasta geenistä, kustakin rodusta löytyy. Tutkimuksessa todettiin, että hokkaidolla, shikokulla, japanese chinillä ja mopsilla oli omanlaisiaan alleeleja, kun taas akitalla, kainkoiralla, kishulla, shiballa, tosalla ja tiibetinspanielilla oli erilaisia sekoituksia muun muassa näistä alleeleista.
Kustakin kuudesta rodusta löytyi sekä samankaltaisuuksia että eroavaisuuksia löydetyn neljän rotuspesifin ryhmän kanssa. Niitä ei siis voida laittaa yhteenkään näistä neljästä ryhmästä, mutta ei selkeästi myöskään eri ryhmään.

Otathan osaa tutkimukseen, jos sinulta suinkin löytyy jokin näistä roduista, että saataisiin lisää mielenkiintoisia tuloksia, sekä faktaa japsirotujen samankaltaisuudesta! Näytteen otto&lähetys ei maksa muuta kuin pari vaivaista postimerkkiä. Lisätietoja saa minulta: ronja.vahvelainen[at]gmail.com tai tutkimuksen facebook -sivulta.

Aurinkoisia kesäpäiviä lukijoille!

... tämä ei yllätä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti